میزان محبوبیت ورق آهن بر اساس ضخامت آن

ورق آهنی یا ورق سیاه فولادی یکی از متریال‌ پرمصرف در بسیاری از صنایع محسوب می‌شود. این ورق‌ با ضخامت‌های متفاوتی تولید شده و برای مصارف گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ضخامت ورق تاثیر قابل توجهی بر خواص مکانیکی و فیزیکی این محصول دارد. ورق‌های آهنی بر اساس ضخامت به سه دسته کلی نازک (حداکثر 2 میلی‌متر)، متوسط (بین 2 حداکثر 6 میلی‌متر) و ضخیم (بیش از 6 میلی‌متر) تقسیم می‌شوند. در ادامه کاربرد این ورق‌ها در ساختمان‌سازی را بررسی می‌کنیم.

مفهوم ضخامت ورق آهن و روش های اندازه گیری آن

ضخامت در ورق آهن به فاصله عمودی بین دو سطح بالا و پایین ورق گفته می‌شود که معمولا با واحد میلی‌متر بیان می‌شود و تاثیر مستقیمی بر وزن، انعطاف‌پذیری، مقاومت و قیمت آن دارد. همان‌طور که اشاره شد ورق‌ها بر اساس ضخامت به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند. اغلب اوقات اصطلاح “فویل” برای ورق‌های با ضخامت کمتر از 2 میلی‌متر به‌کار می‌رود. در حالی که ورق‌هایی با ضخامت بیش از 6 میلی‌متر “پلیت” نامیده می‌شوند. برای اندازه‌گیری دقیق ضخامت این محصولات از ابزارهای مدرن و پیشرفته‌ای مانند میکرومتر، کولیس دیجیتال، ضخامت‌سنج اولتراسونیک و برخی سنسورهای لیزری استفاده می‌گردد. شایان ذکر است که استانداردها و سیستم‌های معتبر و متعددی برای دسته‌بندی ورق‌ها از جمله ورق گالوانیزه شیروانی طراحی شده‌اند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهد شد:

• استاندارد ASTM آمریکا
• استاندارد JIS ژاپن
• استاندارد DIN آلمان
استانداردهای بررسی ضخامت ورق آهن بر اساس نیازهای صنعتی هر منطقه تعیین شده‌اند. علاوه بر استانداردهای متریک، سیستم اندازه‌گیری گیج (Gauge) نیز در برخی مناطق برای تعیین ضخامت مورد استفاده قرار می‌گیرد. عدد گیج ممکن است حدودا بین 10 تا 20 متغیر باشد.

ستاره نارنجی
نکته مهم

توجه داشته باشید که ضخامت ورق در سیستم گیج با افزایش عدد گیج کاهش می‌یابد. باید توجه داشت که رابطه بین این دو خطی نیست و به عبارت دیگر ضخامت گیج 10 دو برابر ضخامت گیج 20 نخواهد بود.

اپراتور در میان تصویر ایستاده و به شیت های سیاه در اطراف خود نگاه می کند.

بررسی محبوبیت ورق آهن بر اساس ضخامت در صنعت ساختمان‌سازی

ضخامت ورق آهن تاثیر بسزایی در استحکام آن دارد و به تبع آن، کاربرد این محصول را نیز تعیین می‌کند. به عبارت دیگر هرکدام از ضخامت‌های استاندارد برای انجام کارهای بخصوصی به صورت بهینه عمل می‌کنند. از آنجا که ورق آهن در بخش‌های مختلف فرآیند ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد باید گفت که برخی از ورق‌ها با ضخامت مشخص، به دلیل تناسب بیشتر با نیازهای آن بخش، نسبت به سایرین پرفروش‌تر هستند. در ادامه این موضوع را بیشتر شرح می‌دهیم.

ورق‌ سیاه با ضخامت کمتر از 2 میلی‌متر

ورق سیاه ۲ میلی‌متر که از آلیاژ ST37 تولید می‌شود، به دلیل ویژگی‌های مکانیکی و ساختاری خاص خود، در صنایع مختلف جایگاه ویژه‌ای دارد. این نوع ورق، معمولا به‌عنوان ماده اولیه در تولید مقاطع فولادی مانند پروفیل‌های ساختمانی و صنعتی استفاده می‌شود و نقش مهمی در فرایند نورد سرد ایفا می‌کند و در تولید محصولاتی مانند ورق گالوانیزه تاراز به کار برده می‌شود. افزون‌ بر این، از آن در ساخت ورق‌های پانچ، زهوارهای فولادی، تجهیزات ساختمانی، لوازم ترافیکی مثل گاردریل، سازه‌های دریایی و کشتی‌سازی، همچنین در تولید مخازن نگهداری مشتقات نفتی و انواع مقاطع فولادی نظیر ناودانی و نبشی نیز بهره گرفته می‌شود.

کاربرد ورق آهن 2 تا 6 میلی متری

ورق‌های فولادی با ضخامت متوسط، ضمن برخورداری از استحکام بالا، وزن نسبتا کمی دارند. این ویژگی‌ها باعث شده‌ تا در کاربردهای مختلف، جایگاه ویژه‌ای پیدا کنند. مهم‌ترین موارد استفاده‌ی ورق آهن با ضخامت متوسط عبارتند از:

  • در نقش اعضای بادبندی و مهاربندی عملکرد مؤثری دارند.
  • به‌عنوان صفحات اتصال و اجزای مکمل در انتقال نیرو و افزایش پایداری سازه‌های سبک فلزی استفاده می‌شوند.
  • برای تقویت موضعی تیرها و ستون‌ها با هدف افزایش ظرفیت تحمل بار به کار می‌روند.
  • در تولید انواع پروفیل‌های سبک نظیر قوطی و پروفیل Z به‌عنوان ماده اولیه به‌کار می‌روند.
شکسته شدن ورق آهن در محل جوش خوردگی آن

کاربرد ورق آهن بیشتر از 6 میلی متر

ورق‌های آهنی ضخیم به دلیل استحکام بسیار بالا در برابر بارهای سنگین و ضربات، از اجزای لاینفک پروژه‌های بزرگ محسوب می‌شوند. برخی از کاربردهای آن‌ها در سازه‌های سنگین عبارتند از:

  • ورق‌های ضخیم برای ساخت ستون‌های باکس (Box Columns) یا ستون‌های ترکیبی جوشی مورد استفاده در سازه‌‌های بلند و صنعتی استفاده می‌شوند. این ستون‌ها قادر به تحمل بارهای فشاری بسیار زیاد هستند.
  • ورق‌های ضخیم در فرآیند ساخت پل‌ها برای ایجاد تیرهای اصلی، شاه‌تیرها و عرشه اصلی به ‎کار می‌روند.
  • برای ایجاد دیوارهای حائل با مقاومت بسیار بالا برای تحمل فشار خاک یا سایر بارها، از ورق‌های ضخیم استفاده می‌شود.
  • ورق‌های ضخیم برای ساخت بال و جان تیرهای I شکل استفاده می‌شوند.

بررسی ضخامت‌های رایج ورق آهن در سایر صنایع

ورق آهنی با ضخامت‌های مختلف در اکثر صنایع مهم مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ مثلا:

  • ورق‌های ضخیم 12 میلی‌متری یا بالاتر برای ساخت بدنه ماشین‌آلات سنگین مانند جرثقیل‌های بزرگ، بیل‌های مکانیکی و لودرها یک گزینه عالی هستند.
  • از ورق‌های 8 میلی‌متری برای تولید قطعات داخلی و بدنه خودرو استفاده می‌گردد. این سایز ورق برای ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت و گاز به‌کار می‌رود.
  • ورق آهنی 35 میلی‌متری در ساخت گاردریل و تولید برخی پروفیل‌های ساختمانی مخصوص استفاده می‌گردد. لوله‌های انتقال سیالات و مواد پرفشار در صنایع نفت و گاز هم با این ورق‌ها تولید می‌شوند.
  • در تولید برخی لوازم خانگی مانند ماشین‌لباسشویی یا یخچال هم ورق‌های سایز 10 میلی‌متر به‌کار می‌روند.
چند شیت کوچک ورق سیاه بر روی میز کار قرار دارد و دست های اپراتور مشعول کار با آن هاست

ضخامت ورق آهنی عاملی تعیین‌کننده در کیفیت محصول نهایی

هنگام استفاده از ورق آهنی، در راستای تولید محصولی با کیفیت، باید عوامل متعددی را در نظر گرفت. ضخامت ورق یکی از مهم‌ترینِ این عوامل است. ورق‌های نازک، متوسط و ضخیم هر کدام دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. مصرف‌کنندگان با در نظر گرفتن این ویژگی‌ها و نیازهای خود می‌توانند به آسودگی مناسب‌ترین ورق را تهیه کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاربرد محصولات فولادی یا خرید آهن‌آلات اصفهان می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

این مقاله را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − شش =