روغن محافظ ورق روغنی چیست و چگونه از خوردگی فولاد جلوگیری می‌کند؟

عوامل طبیعی نظیر رطوبت و اکسیژن در بلندمدت می‌توانند آسیب‌های قابل توجهی به ورق‌های فلزی وارد نمایند. نگهداری صحیح ورق‌های فولادی فرآیندی پیچیده بوده و نیازمند اعمال روش‌های تخصصی جهت حفظ یکپارچگی و کیفیت این محصولات در انبار است. استفاده از روغن محافظ ورق روغنی یکی از روش‌های رایج جلوگیری از خوردگی و حفظ کیفیت سطح ورق‌های سرد محسوب می‌شود. در ادامه فرآیند اعمال روغن محافظ را شرح داده و مشخصات این محصول را معرفی می‌کنیم.

چرا ورق های سرد با روغن محافظ پوشیده می شوند؟

ورق‌های روغنی به روش نورد سرد تولید می‌شوند. فرآیند نورد این ورق‌ها در دمای محیط صورت می‌پذیرد. قرارگیری در معرض دمای محیط احتمال زنگ‌زدگی و خوردگی ورق‌ها را به شدت افزایش می‌دهد. همانطور که اشاره شد اکسیژن و رطوبت از عوامل اصلی تخریب ورق‌های روغنی محسوب می‌شوند. اکسیداسیون یا اکسید شدن آهن معمولا به شکل لکه‌های قرمز یا قهوه‌ای بر روی سطح ورق‌ها ظاهر می‌گردد. فرآیند اکسید شدن ورق‌های فولادی علاوه بر تخریب جلوه ظاهری، موجب کاهش کیفیت و کارایی این محصولات نیز می‌شود. روغن محافظ ورق روغنی، با ایجاد یک لایه نازک و مقاوم، از تماس مستقیم سطح ورق‌ها با اکسیژن و رطوبت به میزان قابل توجهی جلوگیری می‌کند.

ستاره نارنجی
نکته مهم

نوع روغن مورد استفاده بسته به نوع ورق، شرایط محیطی (میزان دما و رطوبت) و مدت زمان نگهداری تعیین می‌گردد. روغن محافظ ورق روغنی هم در خط تولید و هم در مرحله انبارداری استفاده می‌شود.

ورق فولادی در فرآیند روغنکاری

توضیح نقش و وظایف روغن محافظ ورق روغنی

خوردگی ورق روغنی می‌تواند در مراحل گوناگون زنجیره تأمین و تولید اتفاق بیفتد. به عنوان مثال برخی قطعات در حین قرارگیری بر روی خطوط تولید و فرآوری مستعد خوردگی ناشی از عوامل محیطی یا مواد شیمیایی می‌گردند. همچنین برخی قطعات یا مواد اولیه نیز پیش از آغاز فرآیند تولید ممکن است دچار خوردگی سطحی شده باشند. در نهایت هم شرایط نامناسب نگهداری در انبار، از جمله اعمال ضربات و فشارهای مکانیکی، می‌تواند منجر به آسیب دیدگی محصول و در نتیجه بروز خوردگی در آن‌ها گردد. روغن محافظ ورق روغنی باید از از افت کیفیت ورق‌ها در تمامی این مراحل جلوگیری نماید. سایر ویژگی‌های یک روغن باکیفیت و وظایف این محصول عبارتند از:

  • اعمال روغن محافظ باید به صورت یکنواخت و با ضخامت مناسب بر روی تمامی سطوح ورق انجام شود. عدم اجرای اصولی و غیریکنواخت این فرآیند منجر به کاهش چشمگیر کارایی و اثربخشی محافظتی روغن خواهد شد. نقاطی که به درستی پوشش داده نشده‌اند همچنان در معرض عوامل خورنده قرار خواهند داشت.
  • قابلیت پاک شوندگی در روغن‌های محافظ از اهمیت بسزایی برخوردار است. در حین اعمال روغن ممکن است در برخی نواحی بیش از حد چسبندگی ایجاد شود. این امر می‌تواند در فرآیندهای عملیاتی پس از روغن‌کاری نظیر رنگ‌آمیزی، برشکاری، فرم‌دهی یا جوشکاری قطعات اختلال ایجاد نماید. برخی از مواد شیمیایی آلی مانند ایزوپارافین‌ها به دلیل خواص فراریت خود در فرمولاسیون روغن‌های محافظ مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • در برخی از روغن‌های محافظ از افزودنی‌های کنترل‌کننده چسبندگی استفاده می‌شود. وجود این مواد در فرمولاسیون روغن قابلیت پاک‌سازی آن‌ها را افزایش می‌دهد.
  • خواص شیمیایی روغن محافظ باید در طول زمان پایدار بماند و دچار تغییرات نشود. هرگونه تغییر در ترکیبات شیمیایی روغن می‌تواند منجر به آسیب‌دیدگی و خوردگی مجدد ورق‌های فلزی گردد.

توجه به نکات ذکر شده در هنگام خرید ورق‌های ضد زنگ امری ضروری است. به منظور اطمینان از کیفیت و اصالت محصول توصیه می‌شود از تولیدکنندگان معتبر اقدام به تهیه این ورق‌ها نمایید. به عنوان مثال ورق سیاه سبا یکی از پرفروش‌ترین و با کیفیت‌ترین محصولات موجود در بازار فولاد به شمار می‌رود.

ترکیبات احتمالی روغن محافظ ورق سرد

هر مدل روغن محافظ ورق روغنی ممکن است از ترکیبات متفاوتی تشکیل شده باشد. هر کدام از این روغن‌ها ویژگی‌های خاصی دارند که این ویژگی‌ها به واسطه ترکیبات شیمیایی مختلف به دست می‌آیند. در ادامه برخی از مواد شیمیایی رایج در فرمولاسیون این روغن‌ها را نام می‌بریم:

  • به منظور مهار فرآیند اکسیداسیون در این ورق‌ها از مواد آنتی‌اکسیدان نظیر بوتیل هیدروکسی تولوئن، بوتیل هیدروکسی آنیزول، آمین‌های آروماتیک و زینک دی‌آلکیل دی‌تیوفسفات استفاده می‌گردد.
  • به منظور بهبود قابلیت پاک‌سازی روغن‌های محافظ ورق روغنی در فرمولاسیون برخی از آن‌ها از افزودنی‌های خاصی نظیر پلی‌ایزوبوتیلن یا کوپلیمرهای اولفین استفاده می‌شود. این افزودنی‌ها با ایجاد تغییراتی در خواص فیزیکی و شیمیایی روغن باعث تسهیل فرآیند زدودن آن را از سطح ورق فلزی در مراحل مختلف تولید می‌شوند.
  • به منظور افزایش خاصیت ضدساییدگی در روغن‌ها از برخی مواد شیمیایی نظیر استرهای اسید فسفریک و مولیبدن دی‌سولفید استفاده می‌شود. این مواد در برابر خوردگی به طور چشمگیری از خود بازدارندگی نشان می‌دهند.

موارد بالا تنها نمونه‌هایی از رایج‌ترین افزودنی‌ها در روغن محافظ ورق روغنی به شمار می‌روند. در فرمولاسیون این روغن‌ها از افزودنی‌های دیگری نظیر مواد ضد کف و مواد افزایش‌دهنده گرانروی نیز استفاده می‌شود. شایان ذکر است که هر یک از این موارد برای صنایع خاصی مناسب هستند. به صورت کلی ورق‌های سرد مورد استفاده در هر صنعت باید خواص فنی و کیفی بخصوصی داشته باشد. به عنوان مثال ورق خودرو شهرکرد به طور تخصصی برای استفاده در صنعت خودروسازی تولید می‌گردد.

گوشه ای از انبار ورق روغنی

چگونه روغن محافظ بر روی ورق سرد اعمال می شود؟

روغن محافظ ورق روغنی به چند روش مختلف روی ورق اعمال می‌شود که هرکدام از آن‌ها ویژگی‌های خاصی دارند:

  • روش اسپری کردن یکی از متداول‌ترین روش‌های اعمال روغن محافظ بر روی سطح ورق‌های فلزی است. این روش به صورت دستی یا توسط سیستم‌های اتوماتیک انجام می‌پذیرد. این فرآیند عموما با استفاده از چندین نازل صورت می‌گیرد و حرکت هر یک از آن‌ها به صورت همزمان و هماهنگ تنظیم می‌گردد.
  • در برخی موارد ورق‌های فلزی به طور کامل در روغن محافظ غوطه‌ور می‌شوند. این ورق‌ها باید برای مدت زمان معینی در حالت غوطه‌وری باقی بمانند تا پوشش محافظ به طور یکنواخت بر روی سطح آن‌ها اعمال گردد. در مرحله بعد ورق‌ها به صورت ثابت در محل مناسبی قرار داده می‌شوند تا روغن اضافی به طور کامل از سطح ورق تخلیه شود.
  • اعمال روغن محافظ با استفاده از غلتک‌های مجهز به سیستم روغن‌کاری نیز روشی متداول برای ایجاد یک لایه نازک بر روی سطح ورق‌های سرد محسوب می‌شود. در این فرآیند ورق‌ها از بین غلتک‌های آغشته به روغن عبور کرده و لایه محافظ به طور یکنواخت بر روی آن‌ها تثبیت می‌گردد.
  • در روش‌های غیرصنعتی از یک برس مخصوص به منظور اعمال روغن محافظ استفاده می‌شود. از معایب این روش باید به زمان‌بر بودن آن اشاره کرد.

موارد بالا در قیمت نهایی محصولات تاثیر بسزایی دارند. کارشناسان ما می‌توانند شما را در مورد جدیدترین قیمت خرید ورق روغنی اصفهان و سایر محصولات کارخانه‌های معتبر راهنمایی کنند.

نگهداری اصولی از ورق‌های روغنی و افزایش طول عمر آن‌ها

روغن محافظ ورق روغنی محصولی استاندارد و رایج برای نگهداری از ورق‌های فولادی در صنایع مختلف محسوب می‌شود. با استفاده از این محصول و اعمال نظارت‌های دوره‌ای و منظم می‌توان طول عمر ورق‌های فلزی را به طور قابل توجهی افزایش داد. شرکت زرین فولاد شهریاری به عنوان یکی از فعالان برجسته در زمینه انبارداری ورق‌های فلزی، آمادگی ارائه خدمات متنوع و مشاوره‌های تخصصی در خصوص قیمت‌ها یا خرید محصولات فولادی را دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آخرین تغییرات بازار محصولات فولادی مانند جدیدترین قیمت ورق روغنی فولاد غرب و فولاد مبارکه می‌توانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.03191003131

این مقاله را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =