مقایسه پشم شیشه با پشم سنگ؛ کدامیک بهتر است؟

پشم شیشه و پشم سنگ دو نوع الیاف هستند که به عنوان عایق مورد استفاده قرار می‌گیرند. مهم‌ترین تفاوت این دو ماده پرکاربرد، متریال مورد استفاده در تولید آن‌ها است. پشم شیشه از طریق ذوب کردن شیشه و تبدیل آن به الیاف به دست می‌آید. پشم سنگ اما از حرارت‌دهی به برخی سنگ‌های معدنی و ترکیب آن با برخی افزودنی‌ها تولید می‌شود. در ادامه تمامی ویژگی‌های این دو محصول را شرح خواهیم داد.

پشم شیشه چیست؟ معرفی اجمالی و کاربردها

پشم شیشه (Glass Wool) نوعی الیاف است که از ذوب شیشه _حتی شیشه‌های بازیافتی_ و ترکیب آن با شن یا ماسه در دمای حدود 1500 درجه سانتی‌گراد به صورت رشته‌های نازک تولید می‌شود. این الیاف در برابر دما، رطوبت و صدا به صورت عایق عمل کرده و به همین دلیل به صورت قابل توجهی در صنایع حوزه ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول به شکل تخته، رول یا فله‌ای به بازار عرضه می‌شود. مهم‌ترین کاربردهای الیاف شیشه‌ای عبارتند از:

  • ساختمان‌سازی: پشم شیشه یک گزینه عالی برای ایجاد عایق حرارتی و صوتی در دیوار سازه‌های مسکونی، تجاری و صنعتی محسوب می‌شود. در فرآیند نصب سیستم‌های تهویه هوا و لوله‌های آب نیز از این نوع الیاف برای عایق‌کاری استفاده می‌گردد. همچنین هنگام ساخت سقف و نصب قطعاتی مانند شیروانی هم استفاده از پشم شیشه سقفی بسیار رایج است. برای کسب اطلاع از جدیدترین قیمت پشم شیشه زیر شیروانی و بررسی میزان مورد نیاز هر پروژه پیشنهاد می‌شود به مراکز معتبر این حوزه مراجعه نمایید.
  • ساخت تجهیزات صنعتی: این نوع الیاف به دلیل قیمت مناسب و وزن سبکی که دارند برای ایجاد عایق در تجهیزاتی مانند دیگ‌های بخار، مخازن، کوره‌ها و قطعات الکترونیکی به کار می‌روند و علاوه بر کاهش هزینه‌ نهایی محصولات به بهبود کارایی این تجهیزات نیز کمک می‌کنند.
  • صنعت خودروسازی: پشم شیشه به منظور جلوگیری از نفوذ گرما و سرما به داخل کابین خودرو، کاهش نفوذ بیش از حد صدای قطعات موتور و عایق‌کاری قطعات الکترونیکی خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد.
اپراتور در حال نصب پشم شیشه پتویی به صورت عمودی

پشم سنگ چیست؟ ویژگی‌ها و موارد مصرف

پشم سنگ (Rock Wool) یکی از پرکاربردترین عایق‌های مورد استفاده در صنایع مختلف است که از ذوب سنگ‌های معدنی بخصوصی به دست می‌آید. در تولید این محصول معمولا متریالی مانند بازالت، دولومیت و دیاباز به کار می‌روند. این مواد پس از فرآیند ذوب و تبدیل به الیاف، تحت فشار قرار گرفته و به شکل تخته یا پتوی عایق در می‌آیند. از ویژگی‌های الیاف پشم سنگ می‌توان به قدرت بیشتر آن‌ در کنترل صدا و دما نسبت به سایر عایق‌ها اشاره کرد. این نوع الیاف در برابر رشد میکروب‌ها نیز دوام خوبی دارد که این مورد باعث افزایش طول عمرشان می‌شود. از پشم سنگ در صنایع خودروسازی، صنایع الکترونیک و صنایع حوزه ساخت و ساز استفاده می‌شود. البته برای بهبود کیفیت صدا و ایجاد حالت آکوستیک در سالن‌های کنسرت یا استودیوها نیز پشم سنگ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقایسه عایق حرارتی: کدام بهتر جلوی گرما و سرما را می گیرد؟

برای انتخاب درست بین پشم شیشه و پشم سنگ ابتدا باید درک کاملی نسبت به نیازها و بودجه هر پروژه داشته باشید. در راستای بررسی مقاومت حرارتی این دو الیاف باید گفت که پشم شیشه تا دمای معادل 600 درجه سانتی‌گراد تاب می‌آورد. در حالی که پشم سنگ تا دمای 1000 درجه سانتی‌گراد را هم به راحتی تحمل می‌کند. از مزایای پشم شیشه باید به جلوگیری بهتر از هدررفت دما نیز اشاره کرد زیرا با به‌کارگیری میزان کمتری از آن می‌توان به عملکردی مشابه با مقادیر بیشتری پشم سنگ رسید.

ستاره نارنجی
نکته مهم

R-Value یک معیار استاندارد برای اندازه‌گیری میزان مقاومت یک ماده در برابر جریان گرما است. هرچه مقدار R-Value در عایق بالاتر باشد مقاومت حرارتی آن بهتر بوده و انتقال گرما از یک سطح به سطح دیگر را به طور موثرتری کاهش می‌دهد.

مقایسه عایق صوتی: کدامیک عملکرد بهتری در کاهش صدا دارد؟

این دو الیاف به صورت کلی عایق بسیار مناسبی برای جلوگیری از عبور صدا محسوب می‌شوند. البته پیش‌تر اشاره شد که پشم سنگ برای ساخت سالن‌های اجرای موسیقی و استودیوها مورد استفاده قرار می‌گیرد. پشم سنگ چگالی بالاتری دارد و به همین دلیل در راستای خنثی کردن جریان عبور صدا عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد. ضمن این که قیمت پایین‌تری نیز دارد. تمامی این موارد پشم سنگ را به یک گزینه عالی برای عایق‌کاری‌های صوتی در مصارف تخصصی تبدیل می‌کنند.

مقاومت در برابر رطوبت و کپک زدگی

شرایط جغرافیایی و محیطی هم از عوامل موثر در انتخاب الیاف مناسب عایق‌کاری هستند. هم پشم شیشه و هم پشم سنگ در برابر رطوبت و رشد کپک و میکروب‌ها مقاومت خوبی دارند. با این حال پشم شیشه در صورتی که به طور مستمر در فضایی با رطوبت بالا قرار بگیرد راحت‌تر دچار کپک می‌شود. پشم سنگ به دلیل ساختار، نوع متریال و چگالی مناسبش دوام بالاتری در برابر محیط‌های مرطوب و رشد میکروارگانیسم‌ها دارد، بر این اساس در مناطق شمالی و جنوبی ایران عملکرد بسیار خوبی خواهد داشت.

تصویر عملیات نصب عایق پشم شیشه زیر ورق سقف شیروانی

نصب و اجرای آسان تر: پشم شیشه یا پشم سنگ؟

هر دو نوع این الیاف به صورت تخته‌ای یا رول عرضه می‌شوند و برش آن‌ها هنگام نصب بسیار راحت است. با این حال فرآیند نصب پشم شیشه، به دلیل وزن کمتر و راحتی در جابجایی، به طور قابل توجهی آسان‌تر است. عواملی مانند وزن و چگالی بالای پشم سنگ ممکن است برای ساخت سازه‌های مرتفع نوعی محدودیت ایجاد کنند. بنابراین اگر نصب آسان و سریع در اولویت پروژه است ترجیحا باید از پشم شیشه استفاده کرد. استفاده از این مدل الیاف در کنار ورق عرشه فولادی سقف یکی از ترکیب‌های بسیار رایج در دنیای ساخت و ساز مدرن محسوب می‌شود.

ایمنی و بهداشت: تماس با پوست، چشم و تنفس

برای بررسی سلامت پشم شیشه و پشم سنگ تاکنون آزمایش‌های زیادی انجام شده است. طبق نتایج و بررسی‌ها هر دو عایق ممکن است خطرات متعددی برای انسان‌ها به وجود بیاورند. تماس مکرر با پشم شیشه، خصوصا در محیط‌های مرطوب، معمولا منجر به سوزش چشم، پوست، گلو و یا حتی ایجاد تنگی نفس می‌شود. پشم سنگ هم تمامی این خطرات را دارد اما بر اساس نتایج در دسته الیاف‌ کم‌خطر دسته‌بندی شده است. به‌کارگیری اصولی این نوع الیاف مضرات کمی خواهد داشت.

کتاب بیشتر بخوانید

برای اطلاعات بیشتر میتوانید تاثیر پشم شیشه بر محیط زیست را مطالعه کنید.    

 

قیمت و هزینه تمام شده: کدام اقتصادی تر است؟

قیمت وزنی شیشه از سنگ بالاتر است اما با این وجود، به دلیل استفاده از میزان شیشه کمتر برای رسیدن به سطح مقاومت یکسان، قیمت نهایی پشم شیشه ارزان‌تر خواهد بود. وزن پایین پشم شیشه همچنین باعث کاهش هزینه‌های حمل و نقل می‌شود که در نهایت تاثیر بسزایی در کاهش مخارج کلی پروژه دارد. البته در صورتی که استفاده از پشم سنگ، در راستای کاهش خطرات فرآیند تولید و افزایش مقاومت محصول نهایی، در اولویت پروژه باشد فاکتور قیمت را نباید به عنوان عامل اصلی انتخاب گزینه مناسب در نظر گرفت.

انتخابی هوشمندانه با بررسی نیازها و اولویت‌ها

انتخاب میان الیاف‌های پشم شیشه و پشم سنگ و استفاده از آن‌ها به عوامل متعددی مانند بودجه، شرایط محیطی و نیازهای پروژه وابسته است. شما می‌توانید برای بررسی دقیق‌تر شرایط خود و انتخاب گزینه مناسب از کارشناسان و متخصصان این حوزه کمک بگیرید. ما در شرکت زرین فولاد شهریاری، به عنوان عرضه‌کننده مستقیم انواع ورق شیروانی گالوانیزه و ورق رنگی و انواع پروفیل، آمادگی پاسخگویی به تمامی سوالات مشتریان گرامی را داریم.

این مقاله را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − چهار =