ساخت سازه های موقت با پروفیل های سبک

اگر به دنیای ساخت‌وساز و صنایع مدرن با دیدی کلان نگاه کنیم پازلی بزرگ را مشاهده خواهیم کرد. این پازل از بخش‌های متعددی تشکیل شده که هر یک از تکه‌های آن نقشی حیاتی در ارتقا سطح رفاه بشر ایفا می‌کنند. سازه‌های موقت یکی از تکه‌های مهم این پازل محسوب می‌شوند. این سازه‌ها با استفاده از متریال‌ و مصالح سبک ساخته شده و کاربردها و مزایای متعددی دارند که در ادامه آن‌ها را شرح خواهیم داد.

تعریف سازه‌های موقت

سازه موقت به سازه‌ای گفته می‌شود که برای مدت زمان کوتاه و معمولا در مراحل ساخت یا نصب یک پروژه استفاده می‌شود و پس از اتمام کار یا رسیدن به هدف مشخص، جمع‌آوری یا تخریب می‌گردد. از مهم‌ترین مزایای آن‌ها باید به راحتی فرآیند نصب و حتی جمع کردن آن‌ها اشاره کرد. رایج‌ترین سازه‌های موقت عبارتند از:
سازه‌های LSF (Light Steel Frame): این سازه‌ها با استفاده از پروفیل‌های سبک فلزی ساخته می‌شوند.
سازه‌های چوبی: مناسب برای ساخت کلبه‌ها و فضاهای با جلوه طبیعی.
سازه‌های بتنی: ایده‌آل برای ویلاهای مستحکم و مقاوم در برابر زلزله.
هر یک از این مصالح دارای ویژگی‌های خاص خود هستند که باعث احداث سازه‌های منحصر به فردی می‌شود. در ساخت سیستم‌های موقت از مصالح کمتری استفاده می‌شود و در نتیجه هزینه نهایی بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.

کتاب بیشتر بخوانید

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله انتخاب آهن‌آلات مناسب برای ساخت سوله را مطالعه کنید.

ویژگی‌های پروفیل‌های ‌سبک و‌ نقش آن‌ها در ساخت سازه‌های موقت و سیار

یکی از چالش‌های اصلی در صنایع دنیای پرشتاب امروز ایجاد تعادل میان تولید انبوه و محدودیت منابع اولیه است. از این رو یک پیمانکار موفق کسی است که بتواند فرآیند تولید یک سازه را با کمترین هزینه و در کوتاه‌ترین زمان ممکن به انجام برساند. ساخت سیستم‌های سیار یا موقت به همین دلیل رواج زیادی دارد. پروفیل سبک تمامی ویژگی‌های مورد نیاز برای ساخت آن‌ها را دارد. این نوع پروفیل، به واسطه وزن کم و استحکام بالای خود، به عنوان یک گزینه عالی برای بهینه‌سازی فرآیند ساخت سازه‌های سیار و موقت شناخته می‌شود.
بخش فلزیِ سازه‌های موقت معمولا از ترکیب پروفیل‌های باز و بسته ساخته می‌شود. به طور مثال قوطی‌ها (نوع بسته) برای ایجاد ستون و چارچوب یا پروفیل‌های Z (نوع باز) برای ساخت سقف و قطعات فرعی به کار می‌روند. حداکثر ضخامت این قطعات 2 میلی‌متر است. باید در نظر داشت که بخش عمده‌ای از قیمت نهایی سازه در گرو مشخصات فنی پروفیل مصرفی است و تولیدکنندگان باید به آن آگاه باشند. به طور مثال هنگام انجام محاسبات برای احداث سقف باید از قیمت روز پروفیل زد آگاه بود.

غرفه ساخته شده در یک نمایشگاه که اسکلت آن با استفاده از پروفیل های سبک فولادی ساخته شده است

مزایای استفاده از پروفیل‌های سبک در سازه‌های موقت

پروفیل‌های سبک یک گزینه عالی برای ساخت سیستم‌های پیش‌ساخته هستند و مزایای زیادی دارند:
• این پروفیل‌ها در فرآیند طراحی و اجرای سازه هیچ محدودیتی اعمال نمی‌کنند. این عدم محدودیت به لطف تنوع بالای این المان‌ها امکان‌پذیر می‌شود. پروفیل‌های سبک با وزن‌ها و ابعاد مختلفی تولید می‌شوند و در قسمت‌های مختلفی از یک سازه سبک قرار می‌گیرند. برای ساخت آن‌ها از جدیدترین دستگاه‌ها در خط تولید استفاده می‌شود. این مورد امکان ایجاد قطعاتی با بیشترین دقت و ظرافت را ممکن می‌سازد که به نوبه خود به افزایش استحکام محصول نهایی نیز کمک شایانی می‌کند.
• استفاده از ورق‌هایی با ضخامت بین 0.4 تا 2 میلی‌متر برای ساخت این نوع پروفیل منجر به ایجاد قطعاتی سبک و در عین حال قوی می‌شود. این دو ویژگی برای انجام هرچه بهتر عملیات‌های فرمینگ، برش یا جوشکاری به کمک صنعتگران می‌آیند.
• وزن کم به معنای سهولت در جابجایی، نصب سریع‌تر و دقت بیشتر در فرآیندهای تولید است. این ویژگی‌ها در راستای افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها در صنایع موثر هستند.
• این قطعات از مواد اولیه مختلفی مانند ورق سیاه یا گالوانیزه ساخته می‌شوند. هر دوی این ورق‌ها در برابر رطوبت، صدا و دما به عنوان یک عایق قوی عمل می‌کنند.
• پروفیل‌های گالوانیزه به یک لایه زینک (روی) مجهز شده‌اند. این لایه میزان مقاومت آن‌ها در برابر زنگ‌زدگی را به صورت چشمگیری افزایش می‌دهد. البته قیمت ورق گالوانیزه از ورق سیاه بیشتر است که این مورد منجر به افزایش قیمت نهایی سازه می‌شود. با این حال هزینه این قطعات، در محیط‌های با رطوبت و خوردگی بالا، با طول عمر بیشتر و نیاز کمتر به تعمیر و نگهداری جبران خواهد شد.

کاربرد سازه‌های سبک و پیش ساخته

سیستم‌های پیش‌ساخته کاربردهای متعددی دارند و میزان استفاده از آن‌ها روز به روز در حال گسترش است:
• ساخت انواع کمپ مانند کمپ‌های پناه‌دهی به مردم هنگام وقوع بلایای طبیعی با استفاده از این سازه‌ها با سرعتی بالا و هزینه کمی صورت می‌گیرد.
• سیستم‌های پیش‌ساخته برای ساخت غرفه‌های مورد استفاده در رویدادها و نمایشگاه‌ها بسیار مناسب هستند.
• این سیستم‌ها برای ساخت سازه‌های مسکونی مانند ویلا نیز استفاده می‌شوند.
• از دیگر کاربردهای این سیستم می‌شود به ساخت واحدهای صنعتی مانند سوله، سازه‌های اداری موقت و سیار مانند کانتیرها اشاره کرد.
موارد بالا تنها بخشی از مهمترین و رایج‌ترین کاربردهای سازه LSF هستند.

ستاره نارنجی
نکته مهم

سیستم‌های LSF در ساخت سازه‌های مرتفع دارای محدودیت‌های متعددی هستند. به طور مثال به‌کارگیری این سیستم در ساخت ساختمانی با بیش از پنج طبقه خلاف قواعد استاندارد است. این محدودیت به دلیل سبک بودن و عدم توانایی آن در تحمل بارهای عمودی و جانبی در ارتفاعات بالا به وجود می‌آید.

چالش‌ها و محدودیت‌های استفاده از پروفیل سبک

پروفیل‌های سبک مانند هر المان دیگری، دارای مزایا و معایبی است که هنگام استفاده از آن‌ها باید در نظر گرفته شوند. به طور مثال ممکن است این قطعات پیمانکاران را در ساخت سازه‌های با ارتفاع بلند دچار محدودیت کنند. در واقع باید گفت که مقاومت این پروفیل‌ها به اندازه پروفیل‌های سنگین نیست. این مقاومت شامل عدم آسیب‌دیدگی در برابر عوامل جوی مانند رطوبت و خوردگی نیز می‌شود. بدنه پروفیل‌های سبک ظرافت بیشتری دارند و هنگام حمل و نقل راحت‌تر آسیب می‌بینند. فرآیند انبارداری آن‌ها نیز باید با دقت و کنترل بیشتری انجام شود. این عوامل شاید برای برخی افراد ناامیدکننده به نظر برسند اما همیشه برای کسب بهترین نتیجه باید ابتدا نیازهای هر پروژه را در اولویت قرار داد. به‌کارگیری پروفیل سبک در زمان و مکان مناسب قطعا منجر به تولید بهترین سازه‌ها خواهد شد.

اسکلت یک ساختمان دو طبقه که با استفاده از پروفیل های سبک ایجاده شده است.

سازه‌‌های موقت: سبک، کم‌خرج و سریع

سازه‌های موقت تولید شده با پروفیل سبک، به عنوان یکی از تکه‌های مهم پازل در دنیای صنعت، راهی نوین برای بهینه‌سازی فرآیند ساخت ایجاد کرده‌اند. تنوع بالای آن‌ها در ابعاد و ضخامت باعث گسترش کارکرد آن‌ها در زمینه‌های مختلف ساخت و ساز، اعم از صنعتی و مسکونی، شده است. کارشناسان ما در شرکت زرین فولاد شهریاری قادر به ارائه اطلاعات دقیق‌تر و تخصصی‌تر در مورد پروفیل‌های سبک و کاربرد آن‌ها هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط خرید پروفیل اصفهان و قیمت آن با ما در تماس باشید.

این مقاله را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × یک =